dilluns, 28 de novembre del 2011

Lectura recomanada




Fa ja alguns dies, va morir Daniel Sada. Era sens dubte un dels millors escriptors mexicans de l'actualitat. Us recomanem la lectura d'un llibre que es diu "Casi nunca".

Si algú es vol animar a fer-li un homenatge i emprendre la lectura d'algún dels seus llibres, us convidem a fer-ho.

Adjuntem enllaç amb informació del llibre.
http://www.anagrama-ed.es/titulo/NH_444

dissabte, 26 de novembre del 2011

Comentari llibre SUKKWAN ISLAND

Sukkwan Island, David Vann, 2008.

Amb Sukkwan Island ve de gust començar amb un comentari purament subjectiu:
“He llegit quasi tot el llibre durant dos dies que he passat pràcticament sol, sense parlar amb ningú i sense sortir de la casa on em trobava. No ha estat pas la millor de les companyies. La sensació d’angoixa no m’ha abandonat en cap moment del relat. Ha anat accentuant-se i disminuint, com guiada pels temporals de l’Alaska que gronxa la narració. El vent de fora es feia sentir pel forat de la xemeneia que jo mantenia apagada. He hagut de posar música perquè el silenci no em generés encara més neguit del que em generava la lectura.”
La primera part, la veu d’en Roy, et connecta amb totes les pors que assetjen a les persones des de ben petites. La incomprensió, que durant la infància és un tràmit i durant la adolescència es converteix en una obsessió. Els desenganys de l’adolescent que torna a néixer i veu el món de nou. A través d’en Roy, David Vann situa l’adolescent en la situació que el fa més vulnerable. Aïllat de tots els estímuls i referents que li poden cridar l’atenció, en Roy es troba sol amb només un adult com a referència: el seu pare depressiu que, a més, li és absolutament desconegut. La força motriu d’aquesta part és COM ACCEPTAR LA REALITAT?
Aquesta part del text encara convida a certa ambigüitat, el lector preveu el desastre però en alguns moments de cal·lidesa broten petites senyals d’esperança.
Després, quan comença a parlar en Jim, la desgràcia ja està servida i la força motriu de la història és COM CANVIAR LA REALITAT?. A través d’en Jim s’exposa el drama adult. La mirada enrera que constata que res ha estat el que un esperava i que es té la sensació de que ja no queda més remei que donar-ho tot per perdut. La misèria humana d’en Jim ha tocat fons però ell no té esma per acabar amb la seva vida. En Jim fa mans i mànigues per sobreviure, debatint-se entre la redempció i la fuga. Però ves per on, finalment no és ell qui dicta el seu destí.
El text de David Vann està farcit de situacions extremes. La tensió de la trama es manté gràcies a la intensitat amb què l’autor transmet els estats d’ànim i les accions que duen a terme els personatges. I si bé és cert que la situació que es planteja pot semblar excepcional, el patiment és inherent a la condició humana, i el lector no pot més que sentir-se colpit per el que es troba en aquestes pàgines.



Conte de dijous. 1 de Desembre de 2011

El pròxim dijous, explicarem 2 contes il.lustrats, molt recomanables, per nens a partir de 3 anys i primers lectors.

PERDUT I TROBAT. De Oliver Jeffers, il.lustrador molt reconegut




Sinopsi: Açò era un nen que un dia es va trobar un pingüí a la porta de casa. Aleshores, el nen pensà que el pingüí s'havia perdut i tractà ajudar-lo a tornar al Pol Sud. Però, quan arribaren allí, el nen va descobrir que potser el pingüí no s'havia perdut, i en realitat estava buscant una altra cosa...

EL REI QUE DESITJAVA EL TEMPS... De la il.lustradora, Selma Mandine.



Un conte que parla del pas del temps, de les estacions de l’any i de la importància de viure plenament cada instant. Una manera de mostrar el transcurs de la vida, el seu inici i la seva fi.


dimarts, 22 de novembre del 2011

El conte de dijous

Aquest dijous 24 de novembre, La Joana ens explicarà aquest dos contes:
- " Fum, fum, fum" de la Pilarín Bayès i
- " En Banyeta i el caganer"

Ja sabeu, aquest dijous a les 17:45h.






diumenge, 20 de novembre del 2011

Comentari llibre CLUB DE LECTURA

Club de lectura Cafè de les Lletres.
Una dona de fiar, Robert Goolrick, 2009.

La primera novel·la de Robert Goolrick ens descobreix un estil sobri i refinat, tant pel que fa al llenguatge com a l’estructura narrativa. Aquest expublicista nord-americà aconsegueix amb “Una dona de fiar” una mescla ben compensada de literatura clàssica i moderna. L’ambient inhòspit i obscur dels hiverns del “Middle East” de principis del segle XX acull la trama d’enganys, amors i redempció que viuen i comparteixen els personatges principals de l’obra.
No és tanta la diferència, sembla voler dir-nos Goolrick, entre la misèria humana que pobla el món rural i la que pobla les grans metròpolis. En Ralph Truitt s’ha pogut passejar per un lloc i per l’altre. Al cap i a la fí són les persones i no pas els indrets qui alberga el bé i el mal. No es pot fugir dels sentiments, de les emocions i dels valors que et conformen com a persona. No hi ha ningú que se salvi del seu passat. La vida ens acaba convertint en el resultat d’allò que hem viscut.
Els tres personatges principals de la novel·la ens són presentats com a persones fosques i dolentes. Persones que han mentit, que han fugit i que han traït a qui els ha obert el seu cor. Però tot i això, en un moment o altre, el lector acaba sentint simpatia o compassió per cadascún d’ells. La soledat d’en Ralph, el penediment de la Catherine o la ràbia de l’Antonio aconsegueixen captivar el lector en algún moment de l’obra. Aconseguint així que empatitzem amb actituds que, a primer cop d’ull, ens han semblat absolutament reprobables. Cadascún d’ells, al mateix temps, acaba assolint la redempció d’una manera o altra. La Catherine i en Ralph acaben estimant com mai a la vida haguéssin imaginat que serien capaços d’estimar. L’Antonio mor. Però mor, tot i que enfonsat en la seva pròpia maldat, havent assolit com a mínim una mica de consciència de la persona en la que s’ha convertit.
Quí és més o menys digne del perdó? Quí és més o menys responsable dels seus actes? Preguntes que, com molt bé sap l’autor d’aquesta història, no sempre es poden respondre:
“La Catherine va plorar per la fredor que ell podia arribar a demostrar. No era culpa d’ell. Gairebé res del que passa és culpa de ningú.” Pàg. 282.




Presentació llibre "El prodigi"




En Gerard Guix ens va parlar de la importància d' "enganxar" a la lectura als nois de 13 a 16 anys, generalment poc lectors. Ho aconsegueix amb un llenguatge molt planer i àgil i creant situacions quotidianes pels nois d'aquesta edat, que xategen, parlen pel facebook, s'envien sms i a vegades els costa asimilar els canvis del seu cos. Perque el seu objectiu, diu en Gerard, és aconseguir fer-los gaudir de la lectura.
També ens va explicar diferents situacions que passen al llibre, com que el protagonista és un noi, no hi ha història d'amor, la ciutat protagonista és Barcelona, que, per cert, queda destruida, i d'altres situacions que no són les que veiem a tot arreu.
En definitiva, una novel.la per tothom, que us animem a llegir.

dimecres, 16 de novembre del 2011

video del llibre EL PRODIGI

VIDEO "EL PRODIGI". Presentació 18 de novembre al cafè de les lletres.

Us passem un vídeo promocional del llibre, perquè pugueu comprovar de que va la història.
http://www.youtube.com/watch?v=8SJCpDvOtC4
Recordeu que la presentació és aquest divendres, a les 20:00h. I desprès de la presentació hi haurà cava i coca.

Club de lectura - 12 de desembre


Pel més de desembre llegirem "El mapa i el territori", de Michel Houellebecq. Es tracta d'un dels autors en llengua francesa més tinguts en compte en els darrers anys. Houellebecq no deixa indiferent a ningú, té tants admiradors com detractors. La seva manera freda, inclús sarcàstica de analitzar la societat en la qual vivim l'ha dut a guanyar-se aquesta fama de nihilista i prepotent que l'envolta.

A tall d'anècdota, i com ja vam comentar al club, explicar que, just després de publicar-se aquest últim llibre seu, i quan havia de començar-ne la promoció, Houellebecq va desaparèixer, igual que el personatge del seu llibre. Seguint el link podreu veure una notícia que ho explica: (http://www.lavanguardia.com/libros/20110915/54216336186/el-escritor-michel-houellebecq-en-paradero-desconocido.html)

Esperem que el llibre us sigui interessant "per positiu o per negatiu", i que generi un bon debat.

dijous, 10 de novembre del 2011

Presentació del llibre EL PRODIGI de Gerard Guix.







El divendres 18 de novembre al cafè de les lletres, tindrem a En Gerard Guix presentant els seus llibres "El prodigi" i "L'enginy".

Aquesta novel·la, en principi destinada al public juvenil, però totalmente recomanable per tothom, explica la història d’un noi que es diu Axel. Arrel del divorci dels seus pares, arriba a Barcelona, i a partir d'aqui, comencen a passar coses i més coses! fins que al final…
ei, eiiiiii, no us ho explicaré, la veritat és que enganxa molt i molt i et deixa amb ganes de continuar.

Apunteu a l'agenda, dia 18 de novembre a les 20:00h. Presentació del llibre.

dimecres, 2 de novembre del 2011

El conte de dijous

El conte de la tarda de dijous 3 de novembre serà: "Les princeses també es tiren pets.



"El pare de Laura va agafar el llibre secret de les princeses i li va contar a la filla una cosa que no sabia ningú... Descobreix aquest secret que la gent desconeix."

Us esperem...